Leren Leren • Structuur en Planning • Scheikundige skills • Motivatie en Zelfvertrouwen • Goed voorbereid voor wiskunde toetsen • Leermethodiek en Vaardigheden
Herhalen
We beginnen de bijles scheikunde met het herhalen van de stof van de vorige keer. Het helpt hierbij vaak om de leerling de stof te laten uitleggen. Zo kunnen we controleren of de leerling de stof echt goed begrijpt of dat er nog wat extra uitleg nodig is.
Uitleggen
Vervolgens bespreken we met de leerling wat we vandaag gaan behandelen in de bijles scheikunde. Hierbij is het vaak nuttig om een planning te maken zodat er een duidelijk overzicht is. Zo kan de leerling naar steeds betere cijfers voor scheikunde toewerken. Ook worden de opgaven besproken die de leerling heel lastig vindt en wordt hierbij natuurlijk extra uitleg gegeven over de scheikundige theorie.
Leren leren
De leerstijl van de leerling is heel belangrijk tijdens de scheikundelessen. Hierdoor kunnen we kijken welke leermethode goed bij de leerling past. Dit kunnen we direct toepassen in de bijles. Sommige leerlingen vinden het bijvoorbeeld fijn om zelf met een opgave te puzzelen. Zo kan een leerling gelijk aan de slag gaan en dan kijken waar ze vastlopen. Andere leerlingen hebben liever eerst wat voorbeeldjes, of gaan liever eerst samen aan de slag. We passen de bijlessen aan de leerling aan.
Afsluiten
Ten slotte kijken we naar wat de leerling voor de volgende keer gaat doen. We geven huiswerk mee, zodat we deze stof de volgende keer in de les kunnen herhalen. Ook wordt er altijd een verslag gemaakt van de bijles. Dit verslag wordt in ons leerlingenvolgsysteem genoteerd en dit koppelen we terug aan de ouders. De ouder kan hierop reageren, zodat de ouder direct contact kan hebben met de begeleider. Zo kunnen we de scheikundelessen steeds weer zo goed mogelijk aanpassen aan de leerling.